Вести

Одржана трибина на тему „Живот без коцке - нови почетак“

У организацији Општинског одбора Српске напредне странке Чукарица и удружења "Нови почетак - за живот без коцке" у сали Културног центра „Чукарица“ одржана је трибина под називом "Живот без коцке - нови почетак“.

Учесници на трибини били су: члан тима за превенцију и лечење болести зависности Министарства здравља Републике Србије проф. др Иван Димитријевић, начелник одељења у Специјалној болници за болести зависности У Драјзеровој др Снежана Алчаз, директор Специјалне болнице за болести зависности "Вита" др Милан Влаисављевић и председник УО удружења "Нови почетак - за живот без коцке" Филип Жугић,који је говорио о свом личном искуству у борби са овом болешћу зависности.

На трибини је истакнуто да су потенцијални извори болести зависности све игре на срећу које су конципиране тако да се улаже новац, да игра зависи од случајности и шансе и доводи могућих губитака или добитака материјалне или неке друге природе. Зависници обично нису свесни да су у проблему и то прво препознају чланови породице или неко од пријатеља, те је неопходна сарадња са њима. Такође, оно на чему треба радити је управо превенција.

Трибини су присуствовали потпредседници ОО СНС Чукарица др Владимир Орлић и Мирјана Станковић, председник општине Чукарица Срђан Коларић и секретар ОО СНС Чукарица Весна Лаврич.

Потпредседник ОО СНС Чукарица др Владимир Орлић је истакао да је чињеница да ова тема није у довољној мери позната нашем друштву, да су људи свесни да тема постоји, али је врло слабо разумеју и не постоји довољно жеље да се постигне дубље разумевање, пре свега због чињенице да то људи доживљавају као неодговоран однос појединца према споственом утрошку слободног времена и животним навикама.

„Истина је, заправо, да кад год да је реч о зависности било које врсте, реч је о стању у којем човек више не контролише сопствене поступке и тада штети не само себи, него и већини у свом окружењу и то не ради у оквирима слободне воље, већ у оквирима оних процеса над којима нема контролу“, рекао је Владимир Орлић.

Орлић је нагласио да је Српска напредна странка увек заинтересована за све оно што чини друштво задовољним, односно што га на било који начин угрожава и да је ово проблем који се тиче заједнице, и локалне и заједнице у ширем смислу, те је ОО СНС Чукарица омогућио да се ова тема изнесе, да људи за њу чују и имају место на којем ће да се за њу дубље информишу, јер је то један од начина борбе са овим проблемом.