Вести

Градоначелник обишао одбрамбене насипе на Умци и Остружници и посетио Прихватни центар Макиш

Градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић  обишли су данас насипе на Умци и у Остружници и поручили да је град спреман за поплавни талас који се очекује до петка.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић заједно са члановима Штаба за ванредне ситуације ГО Чукарица показао је Градоначелнику насипе који су изграђени 18.маја уз помоћ волонтера и грађана ових насеља. 

Овој радној посети Градоначелника присуствовао је и Раде Петровић, испред ОО СНС Чукарица, који је са поносом истакао да је велики број волонтера управо из СНС Чукарица, и да су они заједно са осталима учествовали у прављењу насипа.

''Општински одбор СНС Чукарица организовао је екипе волонтера које су се прикључиле  одбрани Обреновца и Шапца, а касније су учествовали и на пуњењу песка на Макишу, као и на изградњи насипа на Умци и Остружници. Захваљујући доброј организацији чланова организовали смо и хуманитарну помоћи за грађане угрожене у поплавама, тако да смо прикупили велике количине хране, воде, средства за хигијену и одеће.'', истакао је Раде Петровић.

Синиша Мали је захвалио свима  који су у рекордном року направили бедеме како би Умка и Остружница биле сигурне од поплава.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић рекао је да су насипи изграђени у заједничкој координацији Штаба за ванредне ситуације ГО Чукарица, волонтера и грађана Умке и Остружнице.  На изградњи насипа учествовало је преко 2000 волонтера, а искоришћено између 20 и 30 хиљада џакова.

Председник општине Чукарица искористио је ову прилику да упозна Градоначелника и са потенцијалним клизиштима, која представљају велики проблем за становнике Умке. 

Градонaчелник је рекао  да ће данас бити одржан први састанак новоформиране радне групе која ће се бавити потенцијалним клизиштима на Умки, како би се на време приступило превентивним мерама и спречиле последице евентуалног покретања клизишта.

Такође је упутио апел становницима Умке, чије су куће угрожене од клизишта, да ову ситуацију схвате озбиљно и да се евакуишу ако то буде било потребно.

Градоначелник је, у наставку обиласка овог дела Чукарице, са Гораном Весићем посетио људе који су измештени са Умке у прихватни центар у хотелу Макиш – Желтурист.

Активисти Српске напредне странке су показали иницијативу, спремност да се ангажују и помогну становништву угроженом од поплава. Брзом реакцијом Савета за омалдину СНС Чукарица ангажован је велики број волонтера који је радио на изградњи насипа, али и у прихавтном центру Макиш где се допрема храна, одећа и друга хуманитарна помоћ.

Градоначелник је истакао да је посан на нашу омладину и волонтере који су се одазвали позиву да се укључе у акцију.