Вести

Интервју ПРВИ ЧОВЕК ЧУКАРИЦЕ: СНС је после 17 година разбио бастион демократа!

Председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић из Српске напредне странке за Телеграф.рс говорио о томе како је после 17 година власти Демократска странка отишла у опозицију, о финансијама општине, помоћи старијима, коалицији са ЛДП-ом и покретању развоја овог веома битног места за Београд.

Одборници Српске напредне странке формирали су нову већину са Демократском странком Србије, Либерално демократском партијом и коалицијом СПС-ПУПС-ЈС. У опозиционе редове прешло је 14 одборника из Демократске странке и три из Нове демократске странке.

Изабрано је пет нових чланова Општинског већа из СНС. Убудуће, општину ће водити Татјана Видојевић, Бранислав Ћелић, Виолета Јевђић, Стана Лукић и Вељко Рабљеновић. Из претходног састава остају Ђорђе Голубовић и Дејан Јањић из ДСС, док из коалиције СПС-ПУПС-ЈС остају Милутин Шошкић и Милутин Милинковић.

СНС је преузео власт на Чукарици, а после 17 година на челу општине ДС се сели у опозицију, шта можемо очекивати од нове власти?

- 17. година је Демократска странка на челу општине Чукарица, а после избора 16. марта СНС је на нашој општини остварио одличан резултат и добио 48 одсто подршке грађана и једноставно смо на тај начин стекли легитимитет да прузмемо вођење овом београдском општином, јер је постало више него јасно да су грађани изгубили поверење у ДС. Заједно са коалиционим партнерима СПС, ДСС и ЛДП смо се договорили да формирамо власт и да напредњаци преузму кључне функције. Политичка ситуација је таква била да су до тада ДСС и коалиција око социјалиста заједно са ДС-ом формирале власт, а ми смо се онда договорили да СНС преумемо она места која су држали демократе, а да остале странке задрже своје ресоре. Због свеобухватне подршке коју нам је ЛДП ових година давао на Чукарици ми смо и њих довели у власт. Чукарица је дуго био један од бастиона ДС-а, ми смо се често и шалили да је лакше на Врачару променити власт него на Чукарици, међутим успели смо у томе захваљујући грађанима који су нак указали поверење.

Какво сте стање затекли у општини?


- За 17 година колико су демократе биле на власти, људи су се опустили, немају више потребни ентузијазам, елан и амбиције, па је сходно томе и наступило време затишја, када се мало тога радило у општини. Сада смо ми овде, са већом енергијом, жељни да променимо ствари и допринесемо што бољи живот грађанима Чукарице. Морам да кажем да наш рачун није у блокади, буџет општине мањи је за трећину у односу на прошлу годину и уведено је привремено финансирање јер је то случај и у градској власти. Ипак и поред таквог “мањег буџета“ његово попуњавање иде знатно отежано.

Које су то кључне ствари које морају да се ураде “под хитнона Чукарици?

- Ми смо 2012. године припремили план и програм за развој Чукарице који је предвиђен до 2017. године. Тако да нема потребе да тражимо шта треба да се уради јер већ имамо конкретне ствари које знамо да недостају и кренули смо одмах у њихову реализацију, од асфалтирања улица, до краја године њих 50 добиће нови изглед, до дислоцирања катастра непокретности из 27. марта у нашу општину, а тако ће сви грађани Чукарице моћи да у свом месту заврше све потребе везане за катастар, а не да за то, као до сада, морају ићи у центар града. По договору са директором Републичког геодетског завода господином Зораном Крејовићем то ће се завршити у најкраћем року, остаје да нађемо адекватан простор у коме ће радити 35 људи. Горући проблеми су они у насељима Остружница, Велика Моштаница и Сремчица, јер је до сада била пракса да се највећа пажња поклања централним деловима општине, а ми ћемо сада направити својеврсан заокрет и пажњу усмерити према тим крајњим насељима Чукарице, где има доста улица које нису асфалтиране, у неким деловима нема канализације, уличне расвете, тротоаре и понављам акценат ћемо ставити на решавање тих проблема.

Хоће ли се у Општину Чукарица увести мере штедње?

- Наравно. Све оне службе које нису потребене, а плаћане су из буџета укинућемо, штетне уговоре раскинути и већ смо кренули у решавање тих ствари. Нормално неке потписане обавезе, који су важећи ми морамо да испоштујемо, њих не можемо да раскинемо јер би то нанело већу штету општини, али све такве уговоре којима рок истиче нећемо сигурно продужавати и нећемо дозволити да новац, као што је то до сада био случај одлази на неке непотребне ствари. Тако смо например имали уговор са Агенцијом која је радила пресклипинг, промоцију општине у медијима и сличне друге послове, а да смо истовремено имали запослене људе овде у згради за исте послове.

На који начин ће се на Чукарици водити рачуна о најстаријим грађанима?

- Све добре ствари које су до нас ми ћемо наставити да радимо, например “Чукарички мајстор” је једа од тих ствари. Он врши ситне поправке у становима и кућама најстаријих грађана који те поправке не могу да плате и то иде на рачун општине. Такође имамо акције да зајдено са скупштинама станара пола пола плаћамо обнављање фасада на зградама и многе друге проблеме.

Да ли ће се мештани Чукарице моћи надати новим радним местима?

- Запошљавање нам је највећи проблем. Наш је циљ да доведемо што више инвеститора и да им омогућимо што лакше и боље пословање, а да сву ону документацију која им је потребна за рад добију у што краћем року с друге стране вршићемо разне промоције како би потенцијалне инвеститоре убедили да смо општина у коју вреди улагати. Због чега је то тако? Зато што имамо три важне саобраћајнице које пролазе кроз Чукарицу – Ибарску магистралу, Обилазницу и Магистралу ка Обреновцу, а дуж тих улица је огроман неискоришћен простор који је врло атрактиван. Заинтересованих увек има, само морамо им доказати да неће више годинама морати да чекају на добијање дозвола и да их када дођу у општину неће нико чекати са својим личним захтевима, а то ћемо решити тако што ћемо основати Агенцију за инвестиције и Канцеларијом за брзе одговоре. Очекујем да ћемо до краја месеца формирати све те органе, а у плану је формирање и Туристичке организације Чукарице јер и ту имамо огроман, неискоришћен потенцијал. Ту је Ада Циганлија, Кошутњак и Липовачка шума, а за које мислим да нису довољно презентоване као и многе друге знаменитости и лепоте Чукарице, а на томе ћемо радити како би и што већи број туриста довели на нашу општину.

 

интервју преузет са telegraf.rs