Вести

ИНТЕРВЈУ Срђан Коларић: Приоритет ободна насеља Чукарице

Општинаa Чукарица добила је нову локалну власт. После 17 година одборници Демократске странке прешли су у опозиционе редове, док су њихово место заузели напредњаци. У власти још партиципирају ДСС, коалиција око СПС и ЛДП, а челно место у локалној самоуправи припало је Срђану Коларићу (СНС).

Како је дошло до формирања нове општинске коалиције?

- Већину смо договорили захваљујући легитимитету који смо добили пре две године на локалним изборима. Тежили смо да формирамо ширу коалицију, а не само да се бавимо математиком.

Зашто је СНС део власти уступио ЛДП?

- Од маја 2012. ЛДП има одличну сарадњу са СНС на локалу. И тада су нас подржавали да направимо већину. Сматрали смо да их треба сада испоштовати, да дају допринос заједничком раду.

По чему ће се разликовати нова коалиција од оне старе?

- За претходних 17 година демократе су се мало уљуљкале. Изгубили су ентузијазам који сад поседује нова власт. За ово време које нам је остало до краја мандата, потрудићемо се да грађани осете промену. Нећемо много обећавати, већ ћемо показати конкретне резултате. Приоритет ће нам бити ободна насеља Умка, Остружница, Сремчица...

Конкретно, шта прво намеравате да урадите?

- Ових дана почиње асфалтирање неколико улица у рубним деловима општине. Са Геодетским заводом постигли смо договор да у згради општине отворе своје делење. Око 200.000 наших суграђана имаће бржи и ефикаснији приступ катастру непокретности. Такође, у општини ће радити сервис по коме ће сваки грађанин, преко интернета, моћи да прати свој предмет. У плану је и једна бициклистичка стаза.

Који су највећи проблеми општине?

- Без дилеме незапосленост. Потрудићемо се да привучемо инвеститоре, јер имамо огроман потенцијал. Чукарица поседује три изузетно важне саобраћајнице - Ибарску магистралу, обилазницу од Остружнице ка Орловачи, као и пут према Обреновцу. Општина има проблем недостатка канализације у рубним насељима, где нема ни осветљења. Велики број улица треба асфалтирати.

ДИВЉА НАСЕЉА

КАКО решити проблем дивљих насеља?

- Та насеља су велики проблем општине. Има их десетак, и ту углавном живе расељена лица и Роми. Поред егзистенцијалних проблема, велики број деце не похађа школу. Да бисмо решили та питања, Општина је укључила сва удружења Рома. Такође, отворићемо канцеларију за ромска питања.

КЛИЗИШТЕ ЈЕ ДРЖАВНИ ПРОБЛЕМ

- ДЕО Умке има великих проблема са клизиштем. Надали смо се да ће се изградњом савске магистрале, са наше стране, делимично решити тај проблем. Међутим, пут ће, ипак, ићи сремском страном. То је озбиљна инвестиција, па ће држава морати на неки други начин да реши тај проблем како би се тај терен прилагодио некој другој намени - каже Коларић.

ИНВЕСТИТОРИ ЗА ШКОЛСКЕ САЛЕ

- ШКОЛЕ на Чукарици су у веома добром стању, једино има велики број оних који немају салу за физичко. Да бисмо најекономичније подигли те пратеће објекте, потражићемо инвеститоре, који би их финансирали. У преподневним часовима користила би их школа, а послеподне сале би имале комерцијалну сврху - објашњава Коларић.

Интервју преузет са www.novosti.rs