Вести

„Ода завичају“ на Сајму књига

Културно-уметнички програм који су на 60. Међународном београдском сајму књига припремили Савет за културу ОО СНС Чукарица и Културни центар „Чукарица“ привукао је пажњу великог броја посетилаца сајма. Програм је назван „Ода завичају“ и посвећен је очувању богатог културног наслеђа Косова и Метохије.

Љубитељи књиге, стари и малди, су застајали пред штандом Канцеларије за Косово и Метохију очарани изворном музиком, врсним поетама и драмским уметницима, који су говорили стихове, али и сликама и скулптурама уметника са КиМ.

У двочасовном програму своје радове представили су Ирина Черњавски Шантрић, академски сликар, и Миодраг Ивановић, академски вајар. Своје стихове су говорили песници: Лела Марковић, Новица Соврлић, Ирина Черњавски Шантрић, Милан Михајловић, Јасмина Јанковић и Веселин Џелетовић, а стихове познатих српских песника са КиМ су казивали драмски уметници Љиљана Живић и Миодраг Ракочевић. За музички део су се побринули: Драгица Радосављевић Цакана, Тања Шикман, Миша Шикман и Ратислав Благојевић.

Канцеларија за Косово и Метохију и Савет за културу ОО СНС Чукарица су организовањем оваквих садржаја хтели читалачкој публици у Србији да покажу да иако су изоловани, ствараоци и културни посланици са Косова и Метохије не посустају, већ вредно раде на очувању културне баштине и свог идентитета.