Вести

Одржана трибина на тему "Карцином дојке и превенција"

Имајући у виду податак да сваке године око 4 000 жена оболи, а 1600 умре од карцинома дојке, Унија жена и Савет за здравство ОО СНС Чукарица организовали су трибину на тему „Карцином дојке и превенција“. Трибина је одржана у уторак, 29.марта, у Културном центру Чукарица.

О овом проблему говорили су гинеколог др Давид Васиљевић, и радиолог др Милан Пирнат.

На трибини је било речи о томе који су симптоми карцинома дојки, у ком животном добу се најчешће појављује ова болест, које жене спадају у ризичне групе и колико је битан превентивни преглед.

Истакнуто је да је рак дојке злоћудан тумор, који уколико се открије у раној фази може бити потпуно излечен. Република Србија започела је програм за рано откривање овог оболења, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50 до 69 година. Скрининг подразумева преглед наизглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

Трибина је још један позив женама да се на време обрате свом лекару и тако превентивно реагују у циљу очувања здравља. Брига о здрављу је приоритет свих нас, јер само уједињени можемо да остваримо модеран здравствени систем и тако достигнемо европски стандард живота.