Вести

Освештање темеља храма Сабора Светог Јована Крститеља у Рупчинама

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је темеље новог храма посвећеног Сабору Светог Јована Крститеља у чукаричком насељу Рупчине.

„На овај велики дан имамо велику радост да освештамо темеље новог храма. Народ ће имати светињу да се у њој у заједници Богу помолимо, да се у њој дешава највећа радост – света литиргија, где ћемо преко хлеба и вина узимати тело и крв Христову и тако ступити у заједницу са Богом“, беседио је Патријарх.

Патријарх је беседио о значају изградње храмова, јер је црква најближи и најприснији пријатељ и свакоме пружа своју божанску руку.

„Ово ће бити диван храм подизан љубављу, а вашим присуством освештању темеља дајете ми довољно наде да ће бити врло брзо подигнут и да ћемо дочекати велики дан када ћемо га осветити. Нека је благословен дан освећења, нека су благословени крстови и ови темељи данас“, беседио је Патријарх.

Патријарх српски г. Иринеј уручио је председнику ОО СНС Чукарица Радету Петровићу и председнику општине Чукарица Срђану Коларићу граматe за показану несебичну љубав и ревност према Српској православној цркви, посебно на уложеном труду и великом новчаном прилогу за изградњу новог храма Сабора Светог Јована Крститеља у Рупчинама.

„Велика ми је част да је патријарх српски господин Иринеј данас са нама и да нам својим благословом и подршком помаже да црква Сабора Светог Јована Крститеља ускоро буде изграђена и која ће у вери и љубави окупљати парохијане овог дела наше Чукарице. Велику захвалност дугујемо и оцу Милану Виленици, на труду и пожртвованости коју је исказао да окупи Чукаричане, који су у јединству и солидарности спремни да помогну изградњу цркве“, рекао је председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Донаторки земљишта за изградњу храма Борики Николић Патријарх је доделио високо одликовање СПЦ, Орден царице Милице – Преподобне Евгеније.

Протојереј-ставрофор Милан Виленица, који се уз благослов патријарха Иринеја прихватио одговорног и великог задатка да насеље Рупчине добију свој храм, изразио је захвалност на помоћи око изградње храма и директору Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милети Радојевићу и председнику Црквено-грађевинског одбора Милошу Спасеновићу.

Поред чукаричког свештенства и великог броја верника светом чину освећења присуствовали су председник Скупштине ГО Чукарица Милан Стојић и чланови Општинског већа Дејан Јањић и Зоран Адамовић.

По освештању темеља, хуманиста и добротвор Небојша Радосављевић, власник кафане „Код Неше“, уприличио је ручак за свештенство чукаричких храмова и све добротворе.