Вести

Песничко вече "Да се не заборави"

У „Галерији '73“, на иницијативу Савета за културу ОО СНС Чукарица одржано је песничко вече „Да се не заборави“ посвећено погрому над српским народом и светињама на Косову и Метохији, који се догодио 17. марта не тако давне 2004. године.

Вече је почело пројекцијом кратког филма који је присутне подсетио на немиле догађаје у којима је протерано 4 000 Срба, етнички очишћено шест градова и десет села, спаљене цркве и манастири.

У програму су учествовали и своје стихове говорили песници: Јасмина Јанковић, Весна Т. Томић, Нена Величковић, Новица Ђорђевић, Мишо Чуровић и Веселин Џелетовић, председник удружења писаца „Поета“, док су се за музички део побринули: солисткиња Тијана Вучетић, и гитариста Зоран Димитров. Програм је водила глумица Љиљана Живић.

Да подсетимо, само у последњих десет година уништено, оштећено и оскрнављено је око 150 цркава, манастира и других објеката од којих чак 61 имају статус споменика културе, а од тога 18 су од изузетног значаја за државу Србију. Упоредо, уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Такође, уништено је и оштећено 5.261 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Скрнављења и разарања не престају ни данас.

Зато „Да се не заборави“, већ да се памти јер је у питању будућност и опстанак Срба на свом вековном прагу.