Вести

Положени венци на спомен обележја немачким и српским војницима у Кошутњаку

На позив Фондације Конрад Аденауер у посету Београду су дошли посланици Хиришћанско-демократске уније (CDU) из немачке покрајине Заксен-Анхалт. Током боравка у Србији, они су имали прилике да се сусретну са бројним представницима државних институција, народним посланицима и невладиним организацијама. Данашњи дан су издвојили за Чукарицу и посету војничком гробљу на Кошутњаку.

Делегација немачких покрајинских посланика, војни аташе Амбасаде СР Немачке у Београду Klaus Ingo Gnoyke, народни посланик др Владимир Орлић и председник општине Чукарица Срђан Коларић су посетили спомен обележја, заједнички положили венце и одали пошту погинулим српским и немачким војницима.

„Окупили смо се да одамо пошту свим погинулим војницима у ратовима, као и онима који су доживели насиље и мржњу“, рекао је немачки покрајински посланик Dieter Steinecke и подсетио да млади треба да уче лекције из прошлости ради боље будућности. Такође се захвалио руководству општине Чукарица, као и целокупном српском народу на дивном пријему и великом гостопримству.

Народни посланик др Владимир Орлић је истакао да заједничким полагањем венаца на споменике српским и немачким војницима треба искористити прилку да се подсетимо историје, њених поука и важности мира. „Још једна важна поука коју подвлачимо заједно је да су врлина и узвишеност и даље дубоко у темељу заједничког европског духа, а тај дух са своје стране данас развија модерна Немачка као најважнији чинилац политичке заједнице европских народа и модерна Србија као најважнији носилац тог духа и те културе у нашем делу Европе“, додао је др Владимир Орлић.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић се захвалио немачкој делегацији што су посетили нашу општину и указао да му је велика част што баш на Чукарици постоје овакви споменици, јединствени у свету, који показују колико се пре стотину година поштовала војничка част и достојанство.

Споменик који је немачки генерал Мекензен после освајања Београда у јесен 1915. године подигао браниоцима Београда, српским војницима који су јуначки изгинули, је јединствен пример у војној историји да непријатељ подигне споменик ономе против кога се борио. Истовремено је настао и споменик посвећен немачким војницима.