Вести

Представљање књига о традиционалној народној музици

Савет за културу ОО СНС Чукарица у сарадњи са Културним центром „Чукарица" организовао је представљање три књиге етномузиколога Ратислава Благојевића: „Accordion - традиционална народна музика", „Народна музика Косова и Метохија" и „Народна музика Јужне Србије и Врања". Гости вечери су биле чланице ансамбла „Гледанице", које су за ту прилику извеле неколико изворних песама.

У својој четвртој књизи „Accordion - традиционална народна музика", Ратислав Благојевић представља историјат хармонике као водећег инструмента у музици балканских народа и кроз многобројне примере подробно, на емпиријски начин до танчина објашњава стилске карактеристике изворне народне и традиционалне музике. После књига „Народна музика Косаова и Метохије" и „Народна музика Јужне Србије и Врања", у припреми је и књига „Народна музика централне Србије и Шумадије".

Ратислав се успешно бави и педагошким радом уводећи младе уметнике у све тајне хармонике, а поред 6 објављених ауторских књига о традиционалној народној музици, овај етномузиколог је почетком фебруара 2015. године основао вокални ансамбл „Гледанице", који на један оригиналан начин, уз вишегласне аранжмане, негује и промовише традиционалну народну музику.