Вести

Превенција наркоманије код младих

У организацији Општинског одбора СНС Чукарица, у препуној сали МЗ ''Железник'' одржана је трибина ''Превенција наркоманије код младих''.

Поздрављајући присутне, Раде Петровић председник  Чукаричког  одбора, указао је на важност трибине против болести која је нажалост, постала део наше свакодневнице, као и да сви заједно морамо и можемо да се боримо против дроге.

Пред више од стотину људи , о превенцији наркоманије говорили су др Светлана Вучетић, неуролог и специјалиста за болести зависности, и инспектор Ламбе Ђорејлијевски, из ПУ за град Београд.

Трибина је, пре свега, организована, за родитеље, како би се боље упознали са опасностима које носи највећа пошаст данашњице.

Инспектор  Ђорејлијевски и др Вучетић су говорили о препознавању знакова које испољавају деца и млади који злоупотребаљавају наркотике, али су  дали и савете шта учинити уколико се тако нешто открије. Адолесценти су циљна група која је најподложнија јер желе све да пробају, нису информисани, и нису свесни колко је сваки контакт са психоактивним супстанцама опасан. Присутни су имали прилику да по први пут виде како изгледају наркотици који се могу наћи на српском ''тржишту''.

Превенција и едукација јесте  најбољи начин борбе против болести зависности. Само тако могуће је у једном врло нестабилном, турбулентном, а притом најважнијем периоду у развоју особе, адолесценцији, одолети искушењима и изазовима које носи савремено доба.

Учесници трибине сложили су се да је време да дају свој допринос у борби против наркоманије, ако никако другачије онда бољом информисаношћу о свим негативним последицама које доноси дрога и преношењем наученог на друге.

Општински одбор СНС Чукарица се обавезао, обзиром на интересовање које је изазвала трбина, да у наредном периоду, посебно од септебра, организује на територији целе Чукарице трибине на којој ће се говорити о наркоманији, али и о алкохолизму и другим болестима зависности од којих је потребно сачувати нашу омладину.

 

http://cukarica.sns.org.rs/galerije/prevencija-narkomanije-kod-mladih