Вести

Слава херојима! Сто година Колубарске битке

Централна церемонија поводом 100 година од Колубарске битке одржана је у недељу 14.децембра у спомен-храму Светог Димитрија у Лазаревцу.

Председник Србије Томислав Никоолић је истакао да је Колубарска битка била "сензација и за освајаће и за савезнике, а можда и за Србе" и додао да се она проучава готово на свим војним академијама света, као пример војне вештине и одважности генерала, тактике и стратегије.

На централној свечаности поводом 100 година од завршетка Колубарске битке, Николић је рекао је  да је та битка "највећа перјаница у славној и победничкој ратној епопеји Србије, не само у Великом (Првом светском) рату" и да је добијена "великом вештином војсковођа и преданошћу сваког војника".

Николић је говор завршио речима" "Живела Србија!", а потом је одсвиран "Марш на Дрину".

Крај спомен-костурнице бораца Колубарске битке венце су положили председник Србије, представници Владе, Скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, праунук војводе Живојина Мишића и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Представници дипломатског кора оставили су крај споменика по црвену ружу.

Колубарска битка вођена је новембра и децембра 1914. године и окончана успешном противофанзивом под командом генерала Живојина Мишића. Сматра се најзначајнијом битком војске Краљевине Србије и аустроугарске царевине.

Генерал Живојин Мишић је због успешног вођења операције унапређен у чин војводе.

У Колубарској бици Србија је изгубила 22.000 војника, имала је 91.000 рањених и 19.000 заробљеника, а Аустроугарска је имала губитак од 29.000 погинулих, 120.000 рањених и 74.000 несталих војника.

 

Централној церемонији присуствовао је велики број грађана, међу којима су били и чланови Српске напредне странке са Чукарице који су дошли да одају почаст јунацима Колубарске битке.

 

фотографије: http://cukarica.sns.org.rs/galerije/slava-herojima-sto-godina-kolubarske...