Вести

Трибина: Учешће малих и средњих предузећа у постпуку јавне набавке

Савет за привреду је 08.фебруара организовао трибину на тему ''Учешће малих и средњих предузећа у постпуку јавне набавке''.

Госте и привреднике поздравио је председник Општинског одбора СНС Чукарица Срђан Коларић. Он је истакао да је Чукарица општина са највећим потенцијалом и да је циљ Српске напредне странке да привуче што више инвеститора и да се тиме отвори што већи број радних места. Мирослав Ћирић, председник Савета за привреду рекао је да је неопходно да се чује глас привредника и да је стратешки циљ запошљавање грађана кроз помоћ привреди.

Потпредседник Привредне коморе Србије, Раша Ристивојевић, осврнуо се на инвестиционе конференције које су организоване, са акцентом на Кину, Русију, Индију и Уједињене Арапске Емирате, истакавши да инвеститори из тих држава већ обилазе фирме у Србији и преговарају око улагања.

Након уводне приче и представљања плана за развој малих и средњих предузећа у Србији, привредницима је представљен нови Закон о јавним набавкама, донет 2013.године, и детаљно је објашњено функционисање истог у пракси. Драгана Станковић Николић, сертификовани предавач за јавне набавке, рекла је да је ово један од првих антикорупцијских закона. Презентовала је услове о покретању поступка јавне набавке, шта треба да садржи конкурсна документација, који су услови и критеријуми за учешће у поступку јавне набавке.

Славка Јеврић, интерни ревизор и сертификовани службеник за јавне набавке, објаснила је како функционише систем јавних набавки у привреди Републике Србије. Нови Закон о јавним набавкама је донет са циљем да се мотивишу понуђачи да интезивније конкуришу и учествују у поступцима јавне набавке, што претходних година није био случај.

Након предавања и презентације, привредници су имали могућност да добију одговоре на све недоумице које су имали, а разговора је било и о побљшању пословања и који је начин најбољи да се промени оно што лоше функционише у циљу да се  створи што бољи пословни амбијент.

 

Фото галерија: http://cukarica.sns.org.rs/galerije/08022014-tribina-ucesce-malih-i-sred...