Вести

Вучић: Србија је слободна, једна, једина и недељива

Премијери Србије и Француске Александар Вучић и Мануел Валс положили су  венце на Споменик захвалности Француској и поручили да две земље веже дугогодишње постојано пријатељство које ће да се развија и у деценијама које долазе.
 
Вучић је, обраћајући се бројним грађанима у калемегданском парку, рекао да је Србија победила у Првом светском рату најтеже изазове и поручио свима који покушавају да данас уруше њен мир и стабилност - да у томе неће успети.
 
Премијер Србије поручио је и да је Србија слободна, једна, једина и недељива и да нико неће сруштити стабилност земље, ма колико се трудио.
"Свима који покушавају да уруше мир и стабилност у земљи, који данас позивају на отцепљење дела наших територија, који политиком, а не правом, покушавају да изазову дестабилизацију Србије, поручујем јасно и недвосмислено - Србија је слободна, једна, једина и недељива, стабилност Србије нећете срушити ма колико се трудили", рекао је Вучић.
 
Премијер Француске рекао је да су две земље биле уједињене и на истој страни у Првом светском рату, док сада уједињено раде на пројекту мира у Европи.
"То је наш начин да кажемо да волимо Србију, као што је она нас волела", рекао је Валс парафразирајући реченицу која се налази на Споменику захвалности Француској - "Волимо Француску, као што је она волела нас".
 
Полагању венаца претходило је интонирање химни Србије и Француске, а на церемонији је хор Француске школе у Београду извео песму "Креће се лађа Француска" која сведочи о помоћи коју је та земља пружила Србији и за коју је премијер Валс рекао да је изузетно дирљива.
 
Двојица премијера су, после церемоније, разговарала са окупљеним грађанима, међу којима су били и представници друштава пријатеља Француске и за неговање традиције ослободилачких ратова.