Вести

„Зашто ноћас шуме јабланови“

Удружење Требињаца „Јован Дучић" у Београду, у сарадњи са Општинским одбором СНС Чукарица, организовало је књижевно вече под називом „Зашто ноћас тако шуме јабланови", поводом 140 година од рођења песника Јована Дучића.

Стиховима песме „Јабланови“, које је казивао драмски уметник Миодраг Ракочевић, почело је  књижевно вече посвећено Јовану Дучићу.

Повод за књижевно вече, по речима председника Удружења, Жарка Ратковића, је  двострук ''140 година од рођења овог песника и штампање књиге „ Анексија Босне и Херцеговине и српско питање“, коју је Дучић написао још 1908.год. као пропагандни материјал у борби против анексије БиХ. За овај рукопис у Србији се није знало до средине 90-их година прошлог века.''

Сала Културног центра „Чукарица“ била је мала за велики број посетиоца, Требињаца који живе и раде у Београду, али и љубитеља поезије Јована Дучића.

О лику и делу овог великана српске књижевности говорили су:  Рајко Петров Ного и Гојко Ђого, песници и чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, Милосав Тешић, песник, члан Академије наука Републике Србије, Божидар Глоговац, песник и филозоф , др Драган Сорајић, песник и новинар  Милош Марковић.

 

Стихове су говорили драмски уметници: Миодраг Ракочевићи Михаило Лаптошевић.